Een lid van onze vereniging is bezig de stelling Trimunt in de periode 1940-1945 nader te bestuderen, om als het lukt uiteindelijk een maquette van deze stelling te maken.

Dr.Jan Buitkamp heeft in zijn boek Trimunt in oorlogstijd al heel veel beschreven en de heren Bekkema en Frik hebben een getrouwe plattegrond gemaakt.

De vragen zijn volgende;
– Wie van onze leden heeft info en/of foto’s of weet zich van bepaalde zaken iets te herinneren.
– Wie kan de stelling uit de oorlogstijd nader omschrijven zoals bijvoorbeeld; stonden de 11 Flak’s ook op betonnen ondergrond of op een bunker. Wie heeft daarvan foto’s uit deze tijd en hoe zag de vrouwenbunker er uit, hoe zagen de zendmasten eruit, hoe hoog was de omheining rond de stelling.

We zien reacties met grote belangstelling tegemoet.

7 antwoorden
  1. Dijkman weidebloemenweg 23
    Dijkman weidebloemenweg 23 zegt:

    Goedendag , Zou graag in contact willen komen ivm bouw maquette Hr Bekkema en Hr Frik.
    Zelf ook zeer geinteresseerd in hoe en wat, zich daar in de 2e wereldoorlog af speelde.
    Ook zelf het boek aangeschaft over Trimunt, En wat foto’s op/van internet gevonden …. wat word verteld als Lowe Trimunt met camouflage en barakken.
    En een paar Duitse officieren die bij een motorordonnance staan .

    Ook veel informatie verzameld van andere Funkmessstellungen . FumG …. Marder/Schlei/ Gazelle/ Hering enz enz …
    Lijkt me geweldig om dit eens te mogen bekijken / misschien meehelpen ( hobby o.a. modelbouw) .

  2. Knelske Illing-Wagt
    Knelske Illing-Wagt zegt:

    Goedendag, zou graag in contact willen komen met Jeltje Nijboer uit Marum zij woonden op de Haar en later in Bakkeveen,,ik had al contact met Henk van der Wijk,,Jeltje was mijn vriendin maar toen ging ik naar Duitsland te wonen in 1966 nu woon ik weer in Nederland vanaf 2008. Zou graag met haar in contact komen. Mvg Knelske Illing -Wagt.

  3. A.M. Bruins
    A.M. Bruins zegt:

    Als rondzoekradar was op de Löwe een Freya A/N radar aanwezig. Deze radar verschafte de richting en afstand tot een vijandelijk vliegtui(en). Om de hoogte te krijgen van de vijandelijke vliegtuigen had men op Löwe 2 Würzburg Riese radars. Vanuit de commandobunker (thans de motorclub kantine) werd de Würzburg aangestuurd in de juiste richting en vervolgens ging men op die peiling zoeken naar de hoogte van de vijandelijke vliegtuigen. In de commandobunker bevond zich een horizontale tafel met daarop een kaart (in vakken verdeeld) van het gebied waar de Löwe verantwoordelijk voor was. Rapportage van de richting en afstand alsmede de hoogte werden door de radar operators doorgegeven naar de bunker en aldaar geplot met rode lampjes onder de glasplaat van de tafel.zgn Seeburg Tisch). De vijand werd aangeduid met rode en de eigen jachtvliegtuigen met groene lichtpuntjes.Het was de taak van de gevechtsleider (Jägertleitoffizier) om het groene puntje bij het rode te brengen met behulp van een radioverbinding tussen grondstation en piloot.
    Het gedeelte van de stelling lag tussen de A7 en de gas installatie op het grondstuk van boer Bron. Op beide locaties was nabij verdediging en en luchtafweer aanwezig. Meestal mitrailleurs en geen kanonnen. De kantine zaal ligt ten oosten van de bunker en is nog ten dele zichtbaar. Op het weiland ten zuiden van de A7 op het land boer Bron liggen de restanten van enkele mitrailleurs opstellingen en het voetstuk van de Würzburg radar. Ook zijn nog de grondgaten te vinden voor de palen waaraan de camouflagenetten werden opgehangen. Verder staan er enkele manschappen-, batterij- en transport bunkertjes. Mocht u nog wat foto’s van de radars en bunkeropstelling nodig hebben, dan kan ik wel separaat aan u opsturen.Overigen bij TV Terschelling bestaat een video waar de restauratie van de bunkers zeer overzichtelijk wordt besproken.

    • Gerrit Renkema
      Gerrit Renkema zegt:

      Goedemorgen meneer Bruins,

      Bedankt voor uw reactie op mijn oproep inzake stelling Lowe.
      Graag zou ik met u in contact willen komen voor uitwisseling van kennis omtrent dit onderwerp.

  4. Ineke Loock
    Ineke Loock zegt:

    Voor een herinneringsboek van het 75 jarig herdenking van de oorlog volgend jaar in Kekerdom, ben ik op zoek naar de fam.Nicolai die in 1944 in “de Wilp” woonde..
    Mijn familie is bij die fam. opgevangen zij waren evacuees uit Kekerdom, fam. Loock.
    Er is nog contact gebleven na de oorlog d.m.v kerstkaarten en de fam.Nicolai is nog op visite geweest..
    Misschien kent iemand deze familie en is er wellicht een foto van het huis waar ze hebben gelogeerd\verhalen\misschien zelfs foto van de familie Loock?
    Graag zie ik iets tegemoet helaas zijn alle kinderen, mijn ooms en tantes overleden, zij hebben blijkbaar er heel weinig over kunnen praten, want mijn nichten en neven kennen ook geen verhalen van hun ouders.

    alvast heeel hartelijk dank.

  5. Piety de Boer
    Piety de Boer zegt:

    ik heb een vraag over een pijprokersclub Wilskracht, in De Wilp’.
    Het pijpenrek met pijpen hangt in het dorpshuis Op De Welle. jaar tal 1961…..
    wij willen het graag een plekje geven om te bewaren . Het dorpshuis wordt verbouwd.

Reacties zijn gesloten.